«Σωκράτεια και Πλατώνεια 2014» – εκ μέρους της «Ακάδημος» : αμφικτυονία στην Ορφική Θεολογία & Πλατωνική Φιλοσοφία


Η Αμφικτυονία Ορφικής Θεολογίας & Πλατωνικής Φιλοσοφίας «Ακάδημος», τηρώντας τις Δελφικές Προτροπές και τα ήθη και έθιμα της Πλατωνικής Ακαδημίας, πραγματοποίησε εορτές προς τιμή του Σωκράτη και του Πλάτωνος – τα Σωκράτεια και τα Πλατώνεια – καθώς και απέδωσε τιμές στους προ-εκείνων καθηγεμόνες και τους μετά-εκείνων φιλοσόφους που αποτελούν την Χρυσή Αλυσίδα στην, των Ελλήνων, Πατρώα Θρησκευτική Παράδοση.

Οι εορτές αυτές, διάρκειας διημέρου, είχαν τόσο λατρευτικό όσο και φιλοσοφικό χαρακτήρα. Πραγματοποιήθηκε, δηλαδή, ένα λιτό είδος «λατρευτικού τυπικού» προς τιμή των Φιλοσόφων και στη συνέχεια υπήρχε φιλοσοφικό συμπόσιο στα πρότυπα του Πλατωνικού Συμποσίου.

Το «λατρευτικό τυπικό» που πραγματοποιήθηκε υπό απάντων των μελών, ανά την Ελλάδα, της «Ακάδημος», είναι το κάτωθι:

  1. Ύμνος Πρόκλου κοινός προς Θεούς (εκ του συνόλου των μελών στις εκάστοτε περιοχές)
  2. Ορφικός Ύμνος Αρτέμιδος
  3. Ορφικός Ύμνος Απόλλωνος
  4. Ύμνος Πρόκλου εις Μούσας
  5. Ύμνος Πρόκλου εις Αθηνάν Πολυμήτιν
  6. Ύμνος Πρόκλου εις Ήλιον
  7. Ευχή Πρόκλου προς όλους τους Θεούς προς μέθεξη στην Πλατωνική Μυσταγωγία (εκ του συνόλου των μελών στις εκάστοτε περιοχές)

«Εύχομαι σε όλους του Θεούς και τις Θεές να καθοδηγήσουν το νου μου στην μελέτη που έχω αναλάβει και, αφού ανάψουν μέσα μου το λαμπερό φως της αλήθειας, να διευρύνουν την διάνοιά μου για την ίδια την επιστημονική γνώση των όντων και να ανοίξουν τις πύλες της ψυχής μου προς υποδοχή της ένθεης υφηγήσεως του Πλάτωνος. Και αφού προσορμίσουν τη γνώση μου στο πιο λαμπερό μέρος της αληθινής ύπαρξης, να με κρατήσουν μακριά από τις δοκησισοφίες και την περί τα μη όντα πλάνη μέσω της νοητικότατης διατριβής με τις αληθινές υπάρξεις, που είναι οι μόνες από τις οποίες τρέφεται και ποτίζεται το όμμα της ψυχής. Και ζητώ από τους νοητούς θεούς να μου χαρίσουν τέλειο νου, από τους νοητικούς θεούς ανυψωτική δύναμη, από τους υπερουράνιους ηγεμόνες του σύμπαντος ενέργεια ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από τις υλικές γνώσεις, από τους εγκόσμιους θεούς ζωή αναπτερωμένη, από τις χορείες των Αγγέλων αληθινή αποκάλυψη των θείων, από τους αγαθούς Δαίμονες συμπλήρωση με την επίπνοια των θεών, και από τους Ήρωες μεγαλόπνοη, επιβλητική και υψηλή διάθεση. Και από όλα γενικά τα θεϊκά γένη να με προετοιμάσουν πλήρως για την μετουσία στην πλέον εποπτική και μυστική θεωρία του Πλάτωνα, την οποία ανέπτυξε με τις καθαρότατες σκέψεις του εκείνος που υπήρξε αληθώς συμβακχεύσας του Πλάτωνα, εκείνος που συμπληρώθηκε πλήρως από την θεϊκή αλήθεια και κατέστη για εμάς οδηγός αυτής της θεωρίας και όντως Ιεροφάντης τούτων των θεϊκών λόγων. Για αυτόν εγώ θα έλεγα ότι ήρθε στους ανθρώπους σαν πρότυπο της Φιλοσοφίας προς ευεργεσία των ψυχών που βρίσκονται εδώ κάτω, ως ανταπόδοση για τα αγάλματα, για τους ναούς, για την ίδια την αγιστεία στο σύνολό της, αρχηγός της σωτηρίας για τους ανθρώπους που ζουν τώρα και για όσους θα ζήσουν στο μέλλον. Έτσι όλες οι κρείττονες ημών δυνάμεις ας είναι ευνοϊκές και η εκ μέρους τους χορηγία ας είναι έτοιμη να μας φωτίσει με το αναγώγιο φώς τους»

 8)      Απόδοση τιμών με χοή ερυθρού οίνου και μελιού (έκαστο μέλος ξεχωριστά)

«Τιμή και μνήμη στον Θείο Ορφέα τον Θρακιώτη τον Θεολόγο των Ελλήνων, στον Θείο Όμηρο, τον μέγα, του ουρανού και Θεών, Ιεροφάντη που τις άβατες και κεκλεισμένες για τις ανθρώπινες ψυχές ατραπούς προς τον ουρανό άνοιξε, στον Θείο Ησίοδο, στον Θείο Θαλή τον Μιλήσιο, στον Θείο Πυθαγόρα τον Σάμιο και άπαντες τους Πυθαγόρειους, στον Θείο Παρμενίδη τον Ελεάτη και την Ελεατική σχολή, στον Θείοτατο Σωκράτη τον Αθηναίο, που «ἐπὶ εὐεργεσίᾳ τοῦ τῶν ἀνθρώπων γένους καὶ τῶν ψυχῶν τῶν νέων κατεπέμφθη εἰς γένεσιν», στον Θειότατο Πλάτωνα τον Αθηναίο, τον οποίο δεν θα σφάλαμε αν τον αποκαλούσαμε προηγεμόνα και Ιεροφάντη «των αληθινών τελετών, τις οποίες τελούν οι ψυχές απομακρυσμένες από τους γήινους τόπους», καθώς και «των ολοκλήρων και γεμάτων εσωτερική ηρεμία φασμάτων», στα οποία συμμετέχουν όσες είναι γνήσια προσκολλημένες στην ευδαίμονα και μακάρια ζωή, που οι Θεοί «τον έστειλαν ως δώρο στους ανθρώπους». Στον Θείο Αμμώνιο, στον Θείο Νεστόριο. Στον Θείο Πλούταρχο. Στον Θείο Συριανό, στη Θεία Ασκληπηγένεια, στον Θείο Πρόκλο, τον, του όλου Κόσμου, Ιεροφάντη : τον τελευταίο Δαδούχο και Ιεροφάντη των Ελλήνων, στον Θείο Μαρίνο, στον Θείο Αμμώνιο Σακκά, στον Θείο Πλωτίνο, στον θείο Πορφύριο , στον θείο θεουργό Ιάμβλιχο. Στην μεγάλη φιλόσοφο Υπατία. Στον ιατρό και φιλόσοφο Ασκληπιόδοτο. Στον Αμέλιο, στον Ιεροκλή, στον Ολυμπιόδωρο. Στον Θεόδωρο τον εξ Ασύνης. Στον Δέξιππο. Στον Σώπατρο, στον Αιδέσιο. Στον Ευσέβιο. Στον Μάξιμο. Στον Χρυσάνθιο. Στον Ευνάπιο. Στον μεγάλο νεοπλατωνιστή Αυτοκράτορα Ιουλιανό, στον μεγάλο νεοπλατωνιστή Γεώργιο Πλήθωνα Γεμιστό και σε άπαντες που κρατούν και φυλάττουν την χρυσή αλυσίδα της Πλατωνικής Ακαδημίας»

Οι παρακάτω εικόνες είναι από τα μέλη της «Ακάδημος» στην Κρήτη (στις φωτογραφίες διακρείνεται και <<το «παιχνίδι» της Σαμοθράκης>>) :

10258573_308655119289806_1563330336809323804_n

10339622_307962372692414_5750931506262432887_n 10341619_307962546025730_3499550344392887244_n 10313563_307962356025749_1147077732797230363_n