Θησαυρός Αηδονιών(Νεμέα)


Ο «θησαυρός των Αηδονιών» αποτελείται από δύο χρυσά δαχτυλίδια-σφραγίδες, με παράσταση άρματος το ένα και δύο γυναικών που κρατούν άνθη το άλλο, τρία ακόμη δαχτυλίδια, δύο χρυσά κι ένα από ήλεκτρο, τρεις σφραγιδόλιθους από στεατίτη, αμέθυστο και αχάτη, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χρυσές χάντρες καθώς κι ένα μεγάλο αριθμό άλλων χαντρών από ημιπολύτιμους λίθους, ήλεκτρο, φαγιεντιανή και υαλόμαζα.

Τα αντικείμενα, χρονολογίας 1500π.Χ. και βρέθηκαν στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της περιοχής των Αηδονιών Κορινθίας (Το χωριό Αηδόνια βρίσκεται στο νομό Κορινθίας, σε υψόμετρο 340 μέτρων, ανατολικά της λίμνης Στυμφαλίας και ανήκει στο δήμο Νεμέας).

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών ταυτίζεται με τη νεκρόπολη της ομηρικής Αραιθυρέας, την οποία αποκαλεί ο Όμηρος [Ιλιάδα Β’ στ. 569 -571] «ερατεινή», δηλαδή θελκτική. Πιο συγκεκριμένα γράφει: «Εκείνοι, δεν, είχαν τις Μυκήνες, την καλοκτισμένη πόλη, την πλούσια Κόρινθο και τις καλοκτισμένες Κλεωνές και τις Ορνειές να μοιραστούν, και την τερπνή  Αραιθυρέα και την Σικυώνα…
Το μικρό χωριό των Αηδονίων βρίσκεται λίγο δυτικότερα της Νεμέας, και εδώ ανασκάφηκαν μεταξύ 1978-1980 μυκηναϊκοί τάφοι. Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους ήταν συλημένοι. Γιατί ολόκληρο χωριό έσκαβε επί έξι μήνες. Ο παπάς, ο αστυνόμος, ο δάσκαλος, όλοι μαζί έσκαψαν πάνω από 17 θολωτούς μεγάλους μυκηναϊκούς τάφους: μεγάλα δωμάτια γεμάτα χρυσά και κεραμικά αντικείμενα. Μέσα σε έξι μήνες πούλησαν όλα τα ευρήματα.
Την άνοιξη του 1993 εμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη μια μεγάλη συλλογή μυκηναϊκών σφραγίδων και κοσμημάτων -σύνολο 312 αντικείμενα- με σκοπό να δημοπρατηθεί. Η προφανέστατη ομοιομορφία των αντικειμένων καταδείκνυε ότι αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο, οι Έλληνες αρχαιολόγοι έχοντας κάνει ήδη μια κανονική ανασκαφή στα ευρήματα των τάφων είχαν βρει μια γωνίτσα ασύλητη και χάρη σ’ αυτήν τεκμηρίωσαν ότι αυτά που βγήκαν στο εξωτερικό προέρχονταν από την περιοχή και ότι αποτελούσαν το περιεχόμενο των συλημένων μυκηναϊκών τάφων των Αηδονίων. Τελικά η συλλογή, η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή ως «θησαυρός των Αηδονίων», μετά από δικαστική μάχη επιστράφηκε στην χώρα μας το 1996. Αυτός ο μικρός θησαυρός τώρα έχει μια ολόκληρη πτέρυγα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας.

Ευστάθιος Δ.Κεφάλας (Αμφικτύων) – 1/1/2015