Ο εν έτει 10/2015 ανακαλυφθείς στην Πύλο τάφος του επονομαζόμενου εκ των αρχαιολόγων «Πολεμιστής Γρύπας»


Ο Μυκηναϊκός λακκοειδής αυτός τάφος χρονολογείται περίπου το 1500 π.Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος). Το δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Σπαθιά υπήρχαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από χίλιοι ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους – κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ιέρειες και ταυροκαθάψια. Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια με εγχάρακτες παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος «καθρέπτης» με ελεφαντοστέινη λαβή.

Κατάλογος ευρημάτων.

Χρυσά: Τέσσερα ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια – Το πρώτο δαχτυλίδι, το οποίο παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2015 μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών, δείχνει μια σκηνή από ταυροκαθάψια. Το δεύτερο χρυσό δαχτυλίδι, που είναι το μεγαλύτερο χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα που είναι γνωστό στο Αιγαίο, παρουσιάζει πέντε περίτεχνα ντυμένες γυναικείες μορφές. Το τρίτο δαχτυλίδι απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα, που πιστεύεται ότι είναι μια θεά. Το τέταρτο δαχτυλίδι απεικονίζει μια γυναίκα που προσφέρει το κέρατο ενός ταύρου σε μια θεά που κρατά έναν καθρέφτη και κάθεται σε έναν θρόνο, στην κορυφή του οποίου είναι σκαρφαλωμένο ένα πουλί.∙ δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0.76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.
Oλα τα δαχτυλίδια κατασκευάστηκαν από πολλαπλές στρώσεις χρυσού δεμένα μεταξύ τους από έναν πυρήνα διαφορετικού υλικού. Οι σφραγίδες είναι συνδεδεμένες με κομμάτια χρυσού, ορατά κάτω από το μικροσκόπιο και μέσω ανάλυσης ακτίνων XRF. Το ύψος του κάθε δαχτυλιδιού δύσκολα ξεπερνά το ένα εκατοστό του μέτρου.

Ασημένια: Έξι ασημένια κύπελλα.

Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική – ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του νεκρού. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα.

Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κ.λ.π., μινωικής τεχνοτροπίας.

Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια.

Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.

Τα ευρήματα προορίζεται να εκτεθούν σε ειδικές προθήκες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αφού πρώτα αναβαθμιστεί κτιριολογικά, οι δε σχετικές μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου το 2016. Την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και το νέο σύγχρονο στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό και το οποίο αναμένεται να ανοίξει αρχές Μαρτίου του 2017.

One comment on “Ο εν έτει 10/2015 ανακαλυφθείς στην Πύλο τάφος του επονομαζόμενου εκ των αρχαιολόγων «Πολεμιστής Γρύπας»

  1. […] Ο εν έτει 10/2015 ανακαλυφθείς στην Πύλο τάφος του επονομα… […]

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.